środa, 19 lipca 2017

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z lepszych warzywnych ciast, które znam! Obok czekoladowego ciasta z cukinią marchewkowiec jest moim faworytem i pojawia się na naszym stole dosyć często. Ciasto szpinakowe nie zrobiło na mnie większego wrażenia, a buraczanego ani fasolowego nie próbowałam... Ale wracając do tematu to wielkim plusem marchewkowego ciasta jest to, że wszystko wrzuca się do jednej miski, miesza, piecze i gotowe! Szybkie i smaczne, a przecież takie ciasta matki lubią najbardziej, bo pieczenie z dzieckiem u boku to nie zawsze prosta sprawa, a mały człowiek za wszelką cenę chce pomagać. Wiadomo jak to z pomocą bywa - najlepiej by pomógł, gdyby nie przeszkadzał. Nie mniej jednak pomocników z kuchni ciężko przepędzić, więc szybko zapisujcie przepis na szybkiego marchewkowca! 

Moje ciasto marchewkowe nieco różni się od większości dostępnych w internecie przepisów i ciast, które miałam przyjemność jeść u kogoś. Nie ma w nim korzennych przypraw i orzechów - nieskromnie przyznam, że swój własny wypiek marchewkowy lubię najbardziej. Dzięki temu, że nie ma w nim przypraw korzennych ani nawet samego cynamonu to ciasto pozostaje intensywnie pomarańczowe, a nie zmienia barwy na brązową. Poza tym moje dziecko nie lubi w cieście "śmieci", więc wszelkie orzechy i nasiona odpadają. W zasadzie podzielam jego zdanie... więc jeśli Wy też lubicie ciasto bez zbędnych dodatków albo macie uczulenie na orzeszki to tym bardziej bierzcie się za robotę, bo drugiego takiego nie znajdziecie!




Składniki:

- 1.5 szklanki cukru|
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki tartej marchwi
     (drobne oczka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub cytrynowego
- szczypta soli

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj olej. Następnie połącz ze sobą produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmiksuj razem z przygotowaną wcześniej masą. Dodaj startą na drobnych oczkach marchew i olejek do ciasta. Tak przygotowane ciasto możesz wylać na dużą blachę lub foremki do muffinek - czas pieczenia zależy do formy. 

Ciasto należy piec w temp. 180 stopni (zawsze wkładam wszystko do zimnego piekarnika) w dużej blasze około 40-50 minut, w formie muffinek około 15 minut na porcję. Warto sprawdzać - piecz do suchego patyczka!

Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...